Att tänka på före man reser

Man bör alltid tänka igenom vad man skall packa, vad man faktiskt behöver ha med sig och skriva ner saker man absolut inte får glömma. För att nämna 4262786267_8bb523d44a_oexempel bör man hålla koll på visum, vaccinationskort och pass. Reseportalen har därför gjort en liten lista som kan vara till stor hjälp i förberedelserna. På de flesta reseforumen finns mer detaljerade uppgifter om man blir osäker.

  • Boka i tid. Att boka ett hotell när man anländer till destinationen skapar otrygghet. Genom att boka i god tid sparar man dessutom ofta pengar och slipper oroa sig för var man skall sova. Detsamma gäller flygbiljetterna som enligt studier är förmånligast 53 dagar före avfärd.
  • Kontrollera visum och pass. Flertalet länder kräver att man har visum för att överhuvudtaget få komma in i landet. Reser man med bil eller tåg måste man även beakta de länder man enbart passerar. Passet däremot måste alltid vara giltigt oberoende vart man reser.
  • Se till att vara vaccinerad. Man bör kontrollera att man tagit alla obligatoriska eller rekommenderade vacciner. Har man tagit dessa vacciner bör man dessutom försäkra sig om att de fortfarande har effekt. Det lönar sig att kolla upp saken i god tid eftersom kroppen behöver några veckor på sig att bilda antikroppar.
  • Kopiera viktiga dokument. För att vara på den säkra sidan rekommenderas att man såväl skannar som kopierar alla dokument. Exempel på det som bör kopieras är hotellbekräftelser, biljetter och pass. Dessa skall ges till någon man litar på som kan hålla dem i säkert förvar om något inträffar.
  • Dubbelkolla reseförsäkringen. Försäkringen fyller ingen funktion om den inte täcker de aktiviteter man tänker utöva på resan eller om den inte är giltig i det land man besöker. Man skall ta med sig en kopia av försäkringsbrevet och alltid ha med det. Behöver man sjukhusvård eller blir bestulen är detta nödvändigt att visa upp.