Chicago regler

Välkommen till Chicagos underbara värld! Det är ett fantastiskt spel som är en perfekt blandning av tur och strategi. Reglerna är lätta att lära sig, men spelet kan vara ganska utmanande. Chicago går på att spela både online, hemma eller varför inte när du är ute och reser? Här är en kort översikt över hur man spelar Chicago!

Förberedelser

Chicago är ett spel som funkar med allt mellan 2 – 6 spelare. Ett spel tar ungefär runt 30 – 60 minuter och allt du behöver för att komma igång är en vanlig kortlek, utan jokrar och något att anteckna poäng med, antingen en mobil eller lite mer old school med en penna och papper. Målet med spelet är att först komma till 52 poäng genom att bygga en bra hand och få poäng samt genom att vinna stick. Är du redo? Bra! För nu går vi igenom chicago regler!

Regler

Spelet börjar med att man väljer en person som agerar dealer för omgången och ansvarar för att ge ut kort – man byter dealer medurs efter varje omgång. En omgång består av byten samt nedspel. Man kan själv bestämma om dealern räknar poängen eller om man har en dedikerad antecknare för detta.

Alla spelare har fem kort på hand och nu gäller det att börja tänka strategiskt. Det finns två sätt att få poäng i Chicago, antingen fokuserar du på att vinna nedspel eller så bygger du en stabil hand som ger många poäng.

Efter att du fått dina fem kort har du chans att byta ut kort för att skapa dig en bättre hand. Det är bra att redan här bestämma sig för vad man ska samla till eller om man vill satsa på att vinna nedspelet/sticket. Du får välja att inte byta kort alls eller byta valfritt antal. Det är också okej att välja att byta alla sina kort. Efter första bytet frågar man det om någon har poäng på hand. Endast spelaren med den bästa handen får poäng. Om två personer har samma hand går man efter mest värdefulla färg: Spader, Hjärter, Ruter och Klöver. Så om en person har par i kungar i färgerna spader och ruter, medan en annan har par i kungar i färgerna hjärter och klöver, vinner alltså personen som har spaderkung på hand.

Efter detta är det ett till byte men denna gång säger man inte vad för poäng man har utan går direkt vidare till nedspelet. Poängen för den här omgången räknas efter att någon vunnit sticket.

Nedspelet

När alla kort är bytta går man vidare till det så kallade nedspelet – att spela stick. Spelaren till vänster om dealern börjar med att lägga ned valfritt kort och alla andra måste följa färg. Spelet går medurs och har du inte rätt färg får du lägga valfritt kort istället. Den som lade det högsta kortet i aktiv färg får bestämma vad nästa kort är. Man upprepar detta i fem rundor tills alla kort på hand är borta. Det är endast sista sticket som ger poäng. Efter detta blandar du hela kortleken igen och ger ut nya kort. Byten och nedspel sker igen. Upprepa tills någon har vunnit.

Att ta en Chicago

Att ta en Chicago betyder att man har en så pass bra hand att man tror att man kommer vinna alla fem stick i omgången och därav få extra poäng. Chicago måste sägas innan nedspelet börjar och säger fler en spelare Chicago är det spelaren närmast dealern som får den. Personen som säger Chicago får alltid börja nedspelet och om du vinner alla fem runor får du 15 poäng. Om du inte vinner alla fem rundor får du 15 minuspoäng.

Om man spelar om pengar har man ofta regeln att man endast får säga Chicago en gång under ett spel och att man måste ha minst 15 poäng, så att man har något att förlora. Det finns också en regel om att en spelare måste säga Chicago för att vinsten ska räknas. Båda dessa regler är dock varierande mellan sällskap och inte måsten för att spelet ska fungera.

Hur man räknar poäng

Som nämnt ovan finns det två sätt att få poäng; Att få den bästa handen och att vinna stick. Medan poängen för att vinna stick och Chicago kan variera mellan olika grupper, bör alla andra poäng vara densamma. Medan det kan verka som att det är mer värt att vinna stick och eventuellt säga Chicago, lönar det sig mer än vad du tror att även samla på det låga valörerna. En stege som går: Två, tre, fyra, fem och sex, är fortfarande värt mer än ett par i kungar.

Nedan finns en tabell som följer standarden, där det står hur mycket var sak är värd.

 • 1 par (pair): 1 poäng
 • 2 par (two pairs): 2 poäng
 • Triss (three of a kind): 3 poäng
 • Stege (straight): 4 poäng
 • Färg (flush): 5 poäng
 • Kåk (full house): 6 poäng
 • Fyrtal (four of a kind): 8 poäng eller nollning av motståndarna
 • Färgstege (straight flush): 11 poäng
 • Färgstege med ess högt (Royal Straight Flush): Spelaren vinner allt
 • Vinna sista stick: 5 poäng
 • Vinna sista stick med en 2:a: 10 poäng
 • Säga Chicago och ta alla stick: 15 poäng
 • Säga Chicago och inte ta alla stick: minus 15 poäng

Extra regler

Chicago är ett anpassningsbart spel som det är lätt att applicera extra regler på om så önskas. En sådan regel är att om du råkar hamna på 23 poäng är det lika med en nollning och du får börja om från start. En annan regel är “köpstopp” som innebär att en spelare över 42 poäng inte längre har möjlighet att byta kort och därav försvåras dens vinstchanser. Det finns också regler om att när man byter endast ett kort frågar dealern om hen vill ha ett öppet kort eller inte. Detta innebär att alla spelare får se det här korten och spelaren i fråga kan välja att antigen acceptera eller säga nej tack. Om hen säger nej tack får hen istället ett kort tilldelat till sig på vanligt vis. En annan regel man kan lägga till är att om handen du fått på given är alla under tio, så är du tillåten en helt ny hand utan att det räknas som ett byte. Sedan kan du självklart spela Chicago med ett fler eller färre antal bytesrundor också, men det är rekommenderat att inte gå över 3 byten för att forfarande ha kvar lite av spänningen och elementet av tur.

Om du önskar ett längre spel kan du också öka den vinnande poängen till 100 poäng, men då rekommenderas det att dubbla poängen för Chicago att göra spelet med balanserat. Chicago går bra att spela som det är, endast med poäng, men om du vill göra det hela lite mer intensivt kan du spela om pengar istället – detta rekommenderas dock inte om du är nybörjare då det kan vara ganska mycket att tänka och fokusera på i början. Om du ändå vill spela om något kan du använda godisar eller bestämma att förloraren diskar i en vecka.

Nu kör vi!

Nu när du har lärt dig grunderna är det bara att sätta igång! Vi rekommenderar att du börjar med endast grundreglerna men om du känner att spelet blir för enkelt vet du även hur du kan öka svårighetsgraden. Det kan även vara bra att innan spelet börjar gå igenom alla regler och se till att alla är på samma plan, just eftersom det finns så många sätt att spela på och det är ett enkelt sätt att se till att resten av spelkvällen förblir rolig. Chicago är roligt och underhållande för nästan hela familjen och om du har en längtan att spela poker, men inte vill satsa något är Chicago ett bra alternativ. Kom ihåg att Chicago är en blandning av strategi och tur och lycka till med spelandet, må den bäste spelaren vinna!