Vad är en reseförsäkring?

Reseförsäkring brukar kanske inte vara något som ligger särskilt högt upp på planeringslistan när man planerar för nästa semester. Många gånger räcker skyddet som du får i din hemförsäkring, men beroende på hur länge du planerar att vara borta och vad du planerar att göra så kan det löna sig att även skaffa sig en separat reseförsäkring.

Solsken och badstränder, eller varför inte alper och skidåkning? Det sista man vill tänka på är försäkringar, dock kan det vara en väldigt dålig idé att bege sig iväg helt oförsäkrad. Om du bara planerar en enkelt charter i Spanien så kan hemförsäkringen många gånger vara nog. Planerar du däremot att vara borta över en längre tid eller kanske till och med ägna dig åt extremsporter så som dykning så är det inte alltid som hemförsäkringen räcker. I det här fallet så kan du behöva köpa en separat försäkring. Läs mer om reseförsäkring här.

Vad ingår i hemförsäkringens reseskydd?

Precis som hos andra typer av försäkringar så kan det variera ganska stort från försäkring till försäkring. Som regel så är du skyddad från de flesta typer av skador som kan inträffa under din resa, till exempel om du skulle bli sjuk, bli överfallen eller råka ut för en olycka. Många gånger kan du också få hjälp att ta dig tillbaka hem med ambulansflyg.

De flesta hemförsäkringar täcker dig i upp till 45 dagar men det finns också vissa försäkringar som täcker dig ända upp till 90 dagar.

Din hemförsäkring täcker också om du, ditt flyg eller ditt bagage skulle bli försenat eller om du behöver avbryta din resa pga skada eller sjukdom. Dock krävs det ofta att du har ett intyg från antingen läkare eller flygbolag för att du ska kunna få ersättning i dessa fall.

Vem gäller försäkringen för?

Din försäkring gäller för dig som tecknat försäkringen och ofta de som tillhör ditt hushåll. I vissa fall så krävs det att samtliga personer finns namngivna i kontraktet för att de ska vara täckta av din försäkring. Av den anledningen så är det viktigt att du kontrollerar detta i förväg innan ni sticker iväg.

Om du är försäkrad genom ditt kreditkort så brukar försäkringen oftast endast gälla för dig som betalat. Dock kan du alltid köpa till tillägg och ytterligare försäkring för de som reser tillsammans med dig.

Om försäkringen är genom din hemförsäkring så täcks även samtliga under 18 år som du är vårdnadshavare till oavsett om de är skrivna på din adress eller inte.

När bör jag köpa till en separat reseförsäkring eller tillägg?

Reseskyddet på din hemförsäkring gäller som sagt sällan längre än 45 dagar, så om du planerar att vara borta längre än så eller om du planerar att studera eller jobba utomlands så är det bäst att köpa en separat reseförsäkring.

Även extremsporter så som skidåkning off-pist, bungyjumping, dykning med tuber eller bergsklättring kan kräva en separat försäkring eller tillägg då de väldigt sällan täcks av den vanliga hemförsäkringen. Notera att vissa reseförsäkringar heller inte täcker just extremsporter så du kan behöva köpa till separata tillägg för detta.

Vanlig skidåkning, bergsvandringar eller snorkling täcks oftast av din hemförsäkring.