Grand Canyon 2016

Grand Canyon har länge varit ett av USA’s och ett av världens främsta resmål. En av världens största kanjoner formad av vatten och isar under hundratusentals år är idag ett av de mest kända landmärken i världen. Då den sträcker sig genom tre delstater, Nevada, Arizona och Utah så pratar vi givetvis om ett område som är minst sagt enorm, så vi tänkte dra upp vad som helt enkelt är bäst att se på en tidsbudget.

Crowds of tourist view Grand Canyon on summer day, Mather Point on South Rim of Grand Canyon National Park, Arizona, AGPix_0612
South Rim

Det vanligaste sättet att se Grand Canyon är från The South Rim som det heter, den södra delen med andra ord. Hit kommer du enkelt genom att sikta in dig mot Flagstaff som ligger längst Highway 40, och strax där innan ta av på väg 180 norrut. Du kommer då fram till den pittoreska staden Grand Canyon Village. Här bjuds du direkt på en magisk utsikt över Grand Canyon, men tyvärr så möts du även av enorma mängder av människor. Härifrån åker de flesta österut på väg 64 och stannar vid de lättåtkomliga utkiksposterna Grandview Point, Lipan Point och Desert View Watchtower. Efter detta går vägen senare österut till väg 89 som sedan tar dig söderut och sedan raka spåret tillbaka till Las Vegas eller Los Angeles vilka är de vanligaste startpunkterna för resenärerna. I början av Lake Mead finns även den kända Grand Canyon skywalk som ligger nära Las Vegas, här flockas många turister som kan betala en enorm summa för att gå på en glastur i luften.

Visst är det fina vyer från dessa områden, absolut. Grand Canyon är vacker på olika sätt i alla väder och ljus, men det är fortfarande något som försvinner i känslan på grund utav alla människor som kommer finnas bredvid dig för att ta selfies och som går på guidade turer med flaggor som viftas runt. Vill du istället uppleva en helt annorlunda upplevelse så finns det dock många olika val du kan göra. Om du är på ett väldigt tight schema och bara har tid att köra bil till South Rim så är vårat tips att snöra på dig skorna, och börja följa vandringslederna som går ned i dalen. Det finns många dagsturer som tar dig ner till botten av kanojonen och upp allt inom en dags tur. Tänkt dock att det är extremt varmt under stora delar av året och detta endast är en vandring för människor som är i form. Vatten är livsviktigt om du beslutar dig att ta dig ner till botten, och att ha en bra plan är också viktigt. Överlägg gärna med en parkvaktare eller någon från turistinformationen för att få information om vad som passar dig bäst.

resportalen-north-rim

North Rim

Har du dock gott om dit så har vi en helt annan rutt att föreslå, nämligen North Rim. Kommer du från Las Vegas eller Los Angeles så är snabbaste vägen Hwy 15 norrut mot St George, och sedan ta av mot Colorado City längst väg 389. Sikta sedan in dig på Jacob Lake varifrån du sedan åker söder ut på väg 67. Vägen är efter denna del inte helt asfalterad vilket gör att du kan måste ha ett bra fordon för att ta dig fram. Antingen kan du åka väg 67 hela vägen fram till kanten av Grand Canyon och njuta av utsikten med betydligt mindre människor runt om dig. Det finns även många mindre vägar som sticker av från väg 67 som går till andra utkiksplatser, men dessa vägar är ibland av väldigt dålig kvalité vilket gör att du bör planera din resa väl. Det finns även många stigar och vandringsleder som går längst med Grand Canyon i North Rim istället för att gå ner i den. På grund av sin mer vilda sida börjar även the North Rim bli med och mer turistinfekterad. Resorts och dagsturer med bussar går numera ut, så vill du testa på det vilda av Grand Canyon innan det är för sent så föreslår vi att du åker så fort som möjlig!