Billigaste resemålen i Europa 2016

Forex Bank gör varje år ett reseindex där världens billigaste (och dyraste) länder listas. Självklart är inte alla länder med, men ett urval av de mest beresta länderna för svenskar har valts ut.

Vad de kolla på prismässigt är bland annat taxiresor, en stor stark, en cappuccino, hur mycket det kostar att äta på restaurang, en natt på hotell och och mer. Självklart är detta just en index då t.ex. en hotellnatt kan vara dyr i ett land medans maten och det andra är billigt, men generellt så finns det en bra fingervisning på att veta hur mycket du kommer spendera. Sverige har fått numret 100, och de billigare länderna har alltså mindre och dyrare länderna har högre. Har ett land t.ex. 50 så är det generellt hälften så billigt som i Sverige.

I Europa har vi självklart ett gäng länder på listan, så vi börjar med våra närmsta grannar för att se hur priserna ser ut. Billigast i Europa:

 1. Makedonien: 32. Det är alltså Makedonien med huvudstaden Skopje på balkanhalvön som tar hem priser som Europas billigaste resemål. Landet gränsar till Albanien, Serbien, Kosovo, Bulgarien och Grekland. Landet har ingen havskust för bad men flertalet sjöar. Från Sverige kan man flyga direkt till Skopje från Stockholm, och flera andra rutter med mellanlandning.
 2. Bulgarien: 33. Ett av svenskarnas mest populära resemål genom tiderna är fortfarande billigt. Charterorterna är givetvis dyrare, men generellt finns fortfarande billiga platser. Havet är Svarta Havet där de flesta turistorterna även ligger. Du kan givetvis flyga till hundratals platser i Bulgarien direkt från Sverige.
 3. Albanien: 35. Tredjeplatsen knips av ännu ett land på Balkanhalvön. Landet har en lång kustremsa mot adriatiska havet och gränsar mot Grekland i söder, Montenegro i norr och Makedonien och Kosovo i nordöst. Landet har blivit ett framtida populärt resemål på grund av sitt låga pris och sitt vackra hav. Direktflyg från Albanien går från Sverige.
 4. Serbien: 36. Belgrad börjar bli en populär huvudstad istället för Prag och Budapest. Fortfarande väldigt billigt. Flyg från Sverige.
 5. Rumänien: 38. Landet av Drakula har länge varit ett populärt resemål för svenskar. Kustremsa mot Svarta Havet och direktflyg till Bukarest från Sverige.
 6. Montenegro: 40. Länderna som ligger på Balkanhalvön är generellt billiga, och även så i Montenegro. Hitta många historiska ruiner och en slående natur. Strandliv med hav mot Adriatiska havet finns. Flyg går från Sverige.
 7. Ryssland: 42. Ryssen är relativt billigt jämfört med många länder. Flyg från många städer i Sverige till många ryska städer finns. Visum krävs. Kustremsa mot Östersjön, kaspiska havet, norra ishavet och stilla havet.
 8. Polen: 43. Polen med sina städer Krakow, Gdansk och Warszawa är fyllda av historia, konst och god mat. Många olika flyg från Sverige, även lågprisflyg.
 9. Slovakien: 47. Hockeynationen som tillhörde Tjeckien är nu en egen stat som har blivit känd för sin vackra natur. Hav finns inte men för dig som gillar skidåkning, bergsklättring och mysiga medeltidsstäder passar det bra. Flyg från Sverige finns i många anslutningar.
 10. Litauen: 47. Första landet från våra grannar i Baltikum. Mycket populärt för weekendresor med båt i Sverige. Många sandstränder som är trevliga under sommaren och extremt billig mat och öl. Flyg eller båt från Sverige.
 11. Lettland: 50. Grannlandet där vi i princip kan nämna samma sak som Litauen.
 12. Ungern: 50. Budapest är en av svenskarnas mest populära weekendresor. Underbar arkitektur och historia och riktigt bra mat. Flyg finns direkt eller i anslutning, ofta i Österrike.
 13. Tjeckien: 56. Tjeckien har blivit lite dyrare men fortfarande billigt. Prag är en av Europas mest kända huvudstäder med sina ikoniska broar och gamla hus. Flyg från hela Sverige till Prag och även Brno.
 14. Slovenien: 59. Kallas oftas det billigaste skidsemestermålet i Sverige. Gränsar till Italien, Österrike, Kroatien och Ungern. Grym skidåkning och fin vandring under sommaren. Flyg finns från Stockholm.
 15. Cypern: 61. Turistmålet som var en het magnet under 90-talet har sjunkit lite i popularitet vilket vi är glada över då det blir mer plats. En extremt vacker medelhavsö som har allt du kan tänka dig. Bra vin, bra skaldjur och ett magiskt hav. Charter och fristående flyg från Sverige.
 16. Estland: 62. Tallin är det dyraste resemålet i Baltikum, men fortfarande billigt i Svensk standard. Många tar båtweekend från Stockholm men flyg finns även till denna pittoreska medelhavsstad.
 17. Kroatien: 64. Dyrast på Balkan är turistparadiset Kroatien. Har exploderat i popularitet på senaste, men inte är det konstigt med deras utsökta hav, vackra nationalparker och pulserande städer. Charter och fristående flyg från hela Sverige.
 18. Portugal: 64. Portugal är nyblivna europamästare i herrfotboll, så nu lär det vara livat i landet. Underbara städer i Lissabon och Porto och ett hav som är svårslaget. Milt klimat och trevliga människor! Flyg från hela Sverige.
 19. Grekland: 68. Kanske svenskarnas mest populära resemål i Europa. Hundratals olika flyg till många av de olika drömöarna.
 20. Spanien: 73. Fortfarande billigare än Sverige. Stadsliv, strandliv eller lugnt liv på landsbygden väljer du själv. Ett av Europas hetaste länder på sommaren. Även Gran Canaria och Mallorca tillhör landet så charterresor finns det gott om, men självklart även vanliga flyg.
 21. Tyskland: 74. Tyskarna hamnar på en bra placering med relativt billigt av allt. Flyg, tåg eller bil från Sverige är oftast vägarna svenskar väljer.
 22. Belgien: 80. Ölets land har självklart billig öl. Maten och husrummen är även aningen billigare än i Sverige, och de mysiga småstäderna med kanalerna finns det gott om.
 23. Österrike: 80. Skidåkning i Tyrolen eller museum i Wien är oftast vad svenskarna väljer i Österrike. Många direktflyg från Sverige. Populärt under sommaren.
 24. Malta: 81. Den mindre kända medelhavsön. Mycket liten med 3×2 mils yta, men dock fullsmäckad med kultur. Färsk mat från havet och folket pratar engelska. Direktflyg från Sverige finns.
 25. Italien: 82. Vinets land är aningen dyrare än Spanien men fortfarande billigare än Sverige. Mat och dryck billigt men husrum lite dyrare. Många flyg från hela Sverige till hela Italien. Hav och stränder finns överallt, men även skidåkning i norr under vintern!
 26. Finland: 91. Ganska likt Sverige prismässigt. Ta finlandsfärjan, bilen eller flyg till Helsingfors. Populär helgresa.
 27. Nederländerna: 96. Kanalernas land och Amsterdam kommer alltid vara känt. Väldigt likt Sverige prismässigt. Flyg till och från Sverige från många platser.
 28. Irland: 98. Dublin är en av Europas vackraste huvudstäder, men glöm inte bort landsbygden speciellt på vårkanten då grönskan är som klarast. Fin whiskey och god mat! Flyg till Dublin från Stockholm och Göteborg.
 29. Luxemburg: 99. Micronationen som är närmst Sverige prismässigt. Landet har rolig kultur, och mycket nära till andra länder för att hälsa på. Flyg oftast till närliggande länder.
 30. Norge: 105. Många trodde kanske norskarna skulle hamna på en dyrare position, men ganska likt Sverige blev det i detta testet.
 31. Frankrike: 109. Franska ostar och champagne kostar självklart vilket lägger dem högt i rankingen. Havskust i norr, väster och syd och berg i öster gör att det finns något för allt i Frankrike.
 32. Storbritannien: 111. Nu går landet ur EU, men det har länge varit en av unionens dyraste länder. London är för övrigt en av världens dyraste städer, men landsbygden är lite billigare. Flyg över hela landet till Sverige.
 33. Danmark: 114. Danmark är dyrast i Skandinavien men alkoholen är fortfarande billigare än i Sverige. Flyg, ta färjen eller bilen över öresundsbron.
 34. Schweiz: 138. Nu hoppar priserna rejält då vi landar i chockladens, klockornas och bankernas land. Dyra resemål men en strålande natur. Flyg till och från Sverige från olika städer.
 35. Monaco: 223. Överlägset dyrast i hela världen och i Europa. Lyx, lyx och lyx är det som väntar i microlandet som är inbakat i Frankrike på rivieran. Flyg till närliggande städer i Frankrike.