Zion National Park

USA har några av de mest storslagna naturområdena i världen. Från is- och snöbetäckta Alaska där isbjörnar, Grizzlybjörnar, älgar och renar springer runt, till den vulkaniska ögruppen Hawaii där djungeln har berett ut sig och släkta och aktiva vulkaner vakar över, till de enorma slätterna i de centrala delarna av landet och ökenområdet i sydvästra delen av landet som är enormt. Det är ett enormt land med enorma möjligheter, och idag kollar vi närmre på en av de mest omtyckta områdena i hela landet, nämligen Zion National Park.

Zion som den kort kallas ligger i sydvästra Utah i sydvästra USA. Parken sträcker sig över enorma nära 60,000 hektar och har närmre 3.5 miljoner besökare årligen, vilken gör den till en av USA’s mest populära parker. Sedan 1919 har platsen haft status som nationalpark men redan 8000 år sen bodde USA’s ursprungsbefolkning indianerna på platsen. Eftersom parken sträcker sig över enorma ytor så är det en självklarthet att en hittar både öken, skogspartier, dalar, floder och de kända kanjonerna, eller Canyons som de heter på engelska. De närmsta större städerna runtom Zion är Las Vegas och Salt Lake City. Från Las Vegas är det drygt två och en halv timmes bilkörning och från Salt Lake City knappt fyra och en halv timme. Som ni kan tänka er finns det enormt många olika promenader och mer seriöst klättringar i parken, så vi tänkte välja ut några av de allra bästa enligt oss.

Lätta vandringar:

  • Det finns många asfalterade vandringar att göra längst efter Virgin River från turistinformationen i Zion. Pa’rus Trail är en av de mest kända som tar runt 2 timmar och ger dig en bra utsikt över dalen.
  • Riverside Walk är en annan asfalterad vandring som går mer efter floden på botten av kanjonen, och tar cirka 1.5 timmar.
  • Lower Emerald Pool Trail ger dig vatten + utsikt över dalen. Vandra i cirka en timme och kom till naturliga pooler och ett mindre vattenfall.

Medelsvåra vandringar:

  • Watchman Trail är en led som tar dig till lägre Zion kanjonen med en bra utsikt över de högsta topparna. Cirka 2 timmar kan du räkna att det tar och du startar vid turistinformationen.
  • Canyon Overlook Trail är som det låter en översikt så det är högt uppe på berget du börjar. Det är stängsel på stora delar av leden och den är relativt enkel att vandra. Starta via Zion-Mt. Carmel Highway och det kommer ta dig cirka 1 timme.
  • Taylor Creek Trail är den längsta av medelvandringarna och tar cirka 4 timmar. Börja vid Kolob Canyons Road och vandra Taylor Creek och se naturliga stenbågar spänna sig över den knallröda dalen.

Svåra vandringar:

  • Angels Landing är en av de mest populära vandringarna, men det är inget för den höjdrädde! Vandra på smala stigar rakt ut i en klippa i dalen som tar dig 365 meter högt upp i luften. Leden är på vissa ställen under en meter bred, och det enda du har att hålla i är en stålkedja. Runt 4 timmar tar det och det är endast för erfarna klättrare. Utsikten som väntar på toppen är dock den bästa utsikten du hittar i dalen.
  • The Narrows är en vandring som skiljer sig från de andra, för här vandrar du nämligen mitt i floden. Du har en vandring som börjar vid Shinawava templet och som är enkel väg vilket innebär att du själv väljer när du vill vända om tillbaka. Max 16 kilometer kan du vandra vilket tar cirka 8 timmar. Du vandrar på de djupaste stället i hela parken där klippväggarna går hundratals meter upp i luften, men dalen endast är några meter bred!
  • The Subway är en 15 kilometer cirkelled som tar cirka en halv dag. Här behöver du boka plats och vandra med en guide. Namnet Subway kommer från att denna vandring går delvis under marken i en tunnelformad linje. Detta är en av de mest populära vandringarna vilket innebär att du måste vara redo när biljetterna släpps för att ha chans på biljetter!