Upptäck charmiga Palermo

Palermo är huvudstaden på Sicilien, som för övrigt är medelhavets allra största ö. Det har på nytt blivit populärt att resa till Palermo och staden är definitivt på väg mot ett riktigt uppsving. Befinner man sig p denna vackra pärla till ö, så är ett besök i huvudstaden definitivt ett måste. Under många år regerade en berömd brottsorganisation som börjar på M i Palermo och det finns säkert mycket inflytande från det hållet även idag. För ca 20-30 år sedan så var det nog betydligt mer skumt i staden och fanns inte på så mångas önskelista över resmål. Dock är det härligt att se att den vackra staden har rest sig och nu även skakat av sig en del av det lite dåliga ryktet.

Vespor italien grön, röd och vit

 

Flyg till Palermo och där det händer

Om du vill åka direkt till huvudstaden på Sicilien och inte redan befinner dig där, så kan du flyga direkt till Palermo. Det finns en flygplats som ligger en bit utanför staden precis vid havet och med bergen på andra sidan. Det är ganska skönt att ta en taxi in till staden, men det finns självklart även andra transportmöjligheter som t.ex. buss. När du tar en taxi får du räkna med att det tar ca 40 minuter in till stan, beroende på trafiken.

Den historiska delen av staden

Man kan säga att staden ursprungligen är uppdelad i fyra delar genom de stora huvudgatorna. De möts i en mycket vacker korsning som kallas för “Quatro Cainti” på svenska översatt till de 4 kanterna. Det är nästan som ett torg, men med gator utanför istället. Fyra helt otroligt läckra gamla byggnader, med balkonger och utsmyckningar i form av huvuden och även fontäner. Det fina med “de fyra hörnen” är att solen alltid når ner och strålar på något av husen – mycket vackert och en riktig sevärdighet.

Palermo Quatro Canti

Prova på Street Food i Palermo

Känn på livet som en äkta Sicilianare och mumsa på lite god mat som bjuds direkt från stånden på gatan. Här finns allt du kan önska dig, ja och kanske det du inte är så sugen på…  Något somPalermo street food alltid är ett säkert kort är Sfincione, som är en slags bröd bakat på kikärtsmjöl och serveras oftast med en tomatsås på. Eller stanna till vid något av alla de ställen som säljer de goda små Arancini-bollarna. Det är en friterad liten boll av ris som kan innehålla olika fyllningar som t.ex. skinka och grönsaker. Riktigt gott. För den modige, varför inte pröva på en hamburgare med en något udda fyllning… vad sägs om bakade inälver serverat i bröd! För en Palermo-bo är det definitivt en delikatess!