Åka på resa i sista minuten

Den som har tur kan hitta en resa riktigt billigt i sista minuten. Speciellt i slutet av maj och i början av sommaren är utbudet av oerhört förmånliga resor stort. Anledningen till att priserna sjunker är att efterfrågan är betydligt mindre innan skolorna får sommarlov. I själva verket styrs prissättningen på sista minuten-resorna av just skolloven. Störst chans att få åka på drömsemestern utan att det behöver kosta skjortan är alltså före och efter skolloven. En annan faktor som inverkar är vädret. Är det osäkert väder på destinationen faller vanligtvis priserna snabbt.

Söker man efter en sista minuten resa bör man vara medveten om att de flesta researrangörerna börjar sänka priserna redan en månad före avfärd. De allra sroad-863369_960_720törsta kapen görs dock någon dag före flyget lyfter. Behöver man inte planera sin semester på förhand är detta med andra ord ett ypperligt alternativ. Annars gäller en logisk regel när det kommer till sista minuten; är det dåligt väder hemma finns det sämre utbud av billiga resor. Skiner solen och det är fint väder blir arrangörerna tvungna att sänka priserna på solsemestrar.

Att priserna är låga innebär inte att kvalitén på tjänsterna är sämre. Sista minuten-konceptet finns till för att organisatörerna skall kunna slippa lediga platser på flygplanen. Researrangörerna säljer hellre en billig resa än flyger med restplatser eftersom de då inte tjänar några pengar. Självfallet vill man helst sälja sina resor till ordinarie pris, vilket lett till att man börjat erbjuda ”boka tidigt-rabatter”. Detta innebär att den som bokar biljetten tidigt får göra det till ett förmånligare pris, men det är fortsättningsvis inte lika prisvärt som för de som bokar riktigt sent.

Destinationerna som man oftast kan hitta billiga resor till varierar något. Under sommaren är det vanligtvis Bulgarien, Alanya, Rhodos och Kreta. På vintern är det däremot Thailand, Egypten och Kanarieöarna.