En annorlunda semester: vandra på Korsika

Vandra på Korsika

Många svenskar börjar ändra deras semestervanor; att bara ligga på en sandstrand i Bulgarien är inte lika attraktivt längre och folk är mer ute efter upplevelser och äventyr än att spendera sin semester på en solstol. Något som blivit mer och mer populärt är att åka på vandringssemester, så vi har kollat på en av de mest eftertraktade!

GR 20 som står för Grande Randonnée 20 är en 180 kilometer lång vandringsled som går tvärsöver Korsika, från norr till söder. Den startar i Galenzana i norr och går sedan längst bergen i inlandet mot staden Vizzavona och slutar sedan i söder i Conza. Många vandrare väljer att göra antingen etappen Calenzana till Vizzavona eller Conza till Vizzavona för att korta ner vandringen. Från Vizzavona finns det tåg och buss att ta sig till de större städerna med internationella förbindelser. Etappen Calenzana till Vizzavona når höjder så höga som 2710 m medan den södra etappen bara når upp till blygsamma 1300 m vilket gör den betydligt lägre.

Vanligtvis brukar vandringen ta runt 15 dagar så det blir inte så många kilometer om dagen, men då etapperna är väldigt branta så tar det ändå runt en hel dag för varje etapp. Vandringsleden har blivit beskriven som en av de mest vilda i världen då det är lätt att störa på många vilddjur under vägen. Vilda bergsgetter, örnar, rovdjur och andra däggdjur kommer du garanterat stöta på under vandringen! Övernattning sker i samband med de olika ”refuge” som finns utplacerade längst vandringsleden. Här kan vandrarna välja mellan att betala för en sängplats, vatten och enkla måltider eller slå upp sitt tält i anslutning till stugan. Det finns alltid rinnande vatten nära stugorna, men det är inte tillåtet att tälta någon annan stans än bredvid stugorna. Säsongen går mellan maj till september/oktober beroende på hur vädret är. Förutom GR 20 så finns det även två andra mycket populära vandringsleder att göra på Korsika; Mare e monte är vandringsleden som tar dig från havet till bergstopparna, eller den lite mer krävande Mare a mare som går från öst till väst, eller väst till öst från ena kusten av Korsika, över bergen och sedan ned till den andra kusten.

Som du ser är Korsika ett vandringsparadis, så det finns oändliga möjligheter! Även stränderna och havet är bland det vackraste i världen, så efter din vandring är du minst sagt värd en veckas relax på stranden!