Val av resebyrå

Det finns inga särskilda parametrar att utgå från i valet av bästa resebyrå. Vilken som är optimal beror helt på vad för form av resa man önskar åka på och vad 1280px-Nessebar,_Bulgaria_(9327668493)som är viktigt för den individuella resenären. För de flesta resenärerna är det ofta priset som avgör, men andra faktorer som kan vara viktiga är antalet stopp eller tidtabeller. Reseportalen har här listat sina rekommendationer beroende vilken resa som är aktuell.

  • Lågprisflyg. Inte alla resebyråer inkluderar samtliga flygbolag. Skall man resa inom Europa kan man därför hålla ett extra öka på hemsidor såsom Resfeber, Travelpartner, Flygstolen och Doodle. Dessa sajter tar med en stor del av lågprisbolagen i sina resultat. De två kändaste lågprisflygbolagen i Sverige är Ryanair och Norwegian.
  • Längre resor. Skall man åka på en längre resa till exempelvis USA eller Australien kan man boka såväl flyg som boende via Flygstolen, Travelpartner eller Travellink. Bokningssidorna har väldigt flexibla datum och är pålitliga.
  • Lättanvänt. I en undersökning som gjordes på de största svenska reseforumen röstades sidorna Doodle och Seat24 fram som de mest lättnavigerade.
  • Reguljärflygbolag. En stor del av reguljärflygbolagen bokas smidigast hos en resebyrå såsom Travellink eller Seat24. Resebyråer som dessa står i direkt anslutning till specifika bokningssystem som snabbt tar fram flygbolagens mest konkurrenskraftiga priser. Observeras bör att flygbolag emellanåt har kampanjer som inte syns i bokningssystemen. För att få tillgång till kampanjerbjudanden måste man boka direkt på det aktuella flygbolagets hemsida. Säkra flygbolag vars hemsidor det lönar sig att besöka är SAS, AirFrance och KLM.
  • Resor med unga. De flesta längre sträckorna erbjuder förmånligare pris för barn i åldern 0-12 och ungdomar i åldern 12-15. Som förälder skall man därför använda en resebyrå online som möjliggör att man specificerar barnens ålder. Bland annat Flygstolen, Flygvaruhuset och Seat24 erbjuder denna tjänst.

Ett tips som kan användas oberoende valet av resebyrå är att hålla reda på eventuella extra avgifter. Man kan naturligtvis inte undvika flygplatsavgifter och flygskatt, men man kan fundera över om man vill ha avbeställningsskydd eller dylikt.