Världens bästa pass 2016

sverige-pass

Världens bästa pass är alltid ett hett diskussionsämne, men hur klassar man egentligen världens bästa pass? Det finns många olika sätt att mäta på och siffrorna kan mellan olika mätningar även visa olika resultat. Det vanligaste man kollar på är dock hur många länder en medborgare kan resa till utan att behöva ansöka om visum. Självklart gör detta att europeiska pass rankas väldigt högt i och med de visumfria resorna vi kan göra genom unionen.

Sverige har alltid legat i toppen, oftast i topp 5, men detta året så klättrar vi upp på andra plats i listan då Storbritannien halkat ner en position sedan förra året. Som svensk medborgare med pass kan du under 2016 än så länge resa till 177 länder i världen utav 218 utan pass. Självklart att tänka på med dessa är att vissa av dessa visumfria resor t.ex. bara är upp till en vecka i vissa fall, men undersökningarna är gjorda på fakta att du kan resa in i landet oavsett hur lång tid utan visum.

De “starkaste” passen

Det ”bästa” eller ”starkaste” passet i världen är just nu Tysklands som kan resa in i 177 länder utan visum. Efter följer Sverige på 176. Finland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien följer efter på 175 länder. Danskarna, belgarna, nederländarna och amerikanerna kommer på fjärde plats med 174 länder och Österrike, Japan och Singapore tar 5e platsen med 173 länder. Norge som inte är med i EU har det lite svårare och har ”bara” 172 visumfria länder. I botten hittar vi Afghanistan på 25 länder de kan resa in utan visum följt av Pakistan på 29 länder och Irak på 30 länder.

Vissa länder gör dock att svenskar och andra medborgare måste göra internetansökningar innan inresa i landet, USA är ett exempel där en fyller i en så kallas ESTA innan avresa, men detta klassas inte som ett visum. Än så länge är gränserna i Europa öppna som följd av Schengen-avtalet, men om detta avtal bryts upp finns det risk att visumkrav kommer införas för att åka mellan länderna igen.