Reseinformation om Zikaviruset

resportalen-zika

Några av de rapporterat smittade länderna

 

Många har säker sett på nyheterna att det nya Zikaviruset har explositionsartat har spridit sig i Syd- och Mellanamerika. Många länder börjar nu avråda sina invånare att inte besöka zika-infekterade platser, men svenska UD har än så länge inte gått ut med någon resevarning. Lär vad du som resenär bör tänka på.

Vad är Zikaviruset?

Zikaviruset har funnits med så länge som sedan 1947, då det upptäcktes i Uganda. Fram till idag har det funnits mindre och lokala utbrott, men 2013 slog ett något större utbrott till i Polynesien. Polynesien som dock är ett ganska avskärmat område klarade sig ganska bra, och det var precis i årsskiftet mellan 2015 och 2016 som misstankarna för ett nytt utbrott hade spritt sig.

Det är i delar av Central- och Sydamerika och vissa delar av Karibien som viruset har spridit sig som en löpeld de senaste månaderna. För många smittade så är Zikaviruset ofarligt och ger bara en tung feber och ledvärk. Den största faran har visat sig vara för gravida kvinnor då man hittat klara bevis på att en infektion av zika ökar riskerna markant för att barnet kommer födas med mikrocefali, ett symtom då bebisen föds med för liten hjärna. Detta har gjort att många regeringar i de drabbade område har bett sina kvinnor att vänta med graviditet tills världen vet mer om detta viruset. Vissa fall av svåra nervskador och Guillain-Barrés syndromet har även påträffats på vuxna som varit infekterade med Zika, men inget har än så länge blivit bekräftat av världshälsoorganisationen.

För er som bokat en resa till de drabbade områdena så har UD inga avreseråd ännu, vilket gör att resebolagen inte har något juridisk skyldighet att återbetala er resa. Många resebolag såsom SAS, Norwegian, Ving, Fritidsresor och Apollo har dock gått ut med att man kommer betala tillbaka resor till gravida kvinnor. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att kontakta sin läkare innan ni besöker platserna där viruset finns då det ännu inte finns något vaccin. Enligt WHO så kan ett vaccin dröja flera år innan det kommer ut till användning, så håll er uppdaterade genom vår sida eller på folkhälsomyndigheten får att då de färskaste nyheterna om viruset.